Als we denken aan seksuele gezondheid... Weten we eigenlijk wat het inhoudt? Seksuele gezondheid is ongelooflijk complex, maar er moet naar gekeken worden door de fysieke, emotionele, omgevings- en sociale elementen die van invloed zijn op ons algemene en seksuele welzijn. Als je seksueel actief bent, zou je aan seksuele gezondheid moeten denken - laten we beginnen met het pittige Ask Julieta van deze maand!  

“Wat is seksuele gezondheid precies? Is het meer fysiek of mentaal?”

Seksuele gezondheid is zowel fysiek als mentaal (naast andere echt belangrijke factoren). Als we het over seksuele gezondheid hebben, denken we meestal alleen aan soa-preventie + anticonceptie. Hoewel dit erg handig is, komen er andere dingen om de hoek kijken: hoe zit het met je plezier? Communicatie rond seks? Eerlijke gesprekken met partners? Ik nodig je uit om seksuele gezondheid te beschouwen als algehele gezondheid: het beïnvloedt alle aspecten van ons leven.  

seksuele-gezondheid-bewustzijn-paar

"Hoe vraag ik een ONS of ze zijn getest zonder de stemming te verpesten?"

Ahhhh, de lastige olifant in de kamer! Ik ga een gedurfde suggestie doen: maak het een voornemen met alle partners, zelfs ONS, om te praten over seksuele gezondheid (het kan kort zijn) voordat je zelfs maar begint met de aansluiting. De meest voorkomende fout die ik zie, is iemand naar zijn status vragen terwijl je het al begint door te krijgen. Dit geeft geen van beide partijen de tijd om na te denken, beslissingen te nemen en kan de druk vergroten.  

Als je erover nadenkt om samen naar huis te gaan, een heel ongedwongen en positief “Ik kijk er naar uit om af te spreken. Wat is uw seksuele gezondheidsstatus? Ik ben als laatste getest op (X). Het zou me comfortabeler maken om de jouwe te kennen).  

Als dat om welke reden dan ook een stemmingsmoordenaar is, moet je wegrennen - niet neuken - deze persoon lol.  

seksuele-gezondheid-bewustzijn-testen

“Hoe vaak vind je dat iemand zich echt moet laten testen”

Dit kan lastig zijn om te beantwoorden, omdat het zo situationeel is. Ik stel altijd voor om elke 3 maanden of 2 weken getest te worden na onbeschermde seks met een partner. Als je regelmatig seks hebt met meerdere partners, en bescherming gebruikt, zou elke 3 maanden super dandy & verantwoordelijk van jouw kant moeten zijn (moedig je partners aan om hetzelfde te doen).  

Er gebeuren ook fouten - als je een ONS hebt en geen bescherming hebt gebruikt, maak je dan geen zorgen, maar laat je een paar weken later testen. Dit houdt u en uw huidige partners veilig.  

seksuele-gezondheid-bewustzijn-condoom

"Als seks pijnlijk is, wanneer moet ik dan naar een dokter?"

Schat, seks zou niet in het minst pijnlijk moeten zijn (tenzij je dat wilt). Elk ongemak, vooral pijn, moet serieus worden genomen, aangezien uw seksuele gezondheid en plezier ertoe doen. Ga zo snel mogelijk.  

seksuele-gezondheid-bewustzijn-verlangen

“Ik ben een man met weinig seksueel verlangen. Is dit normaal??"

Dit is volkomen normaal - ons seksueel verlangen, of libido, fluctueert van persoon tot persoon. De maatschappij heeft ons geconditioneerd om te geloven dat mannen vraatzuchtige, naar seks hunkerende dieren zijn - terwijl de realiteit is dat sommigen van ons dat zijn en sommigen niet. Het betekent niet dat er iets mis is met je seksuele gezondheid, het betekent alleen dat je minder verlangen hebt.  

Natuurlijk, als dit lage seksuele verlangen de ervaringen of connecties die je wilt hebben in de weg staat, overweeg dan om met een dokter te praten. Ongewenst laag seksueel verlangen kan een bijwerking zijn van medicatie, schommelingen in de geestelijke gezondheid, hormoonschommelingen en zelfs een dieet. Zij kunnen u helpen om u in de juiste richting te sturen.